duminică, 23 noiembrie 2014

Transilvania în imagini (90)

Aus Siebenbürgen: Sächsische Bauern aus Mettersdorf bei Bistritz./ Din Transilvania: Ţărani saşi din Dumitra lângă Bistriţa.
Nach einer Photographie von Prof. Karl Koller in Bistritz./ După o fotografie de prof. Karl Koller din Bistriţa.

Xilogravură colorată publicată în „Illustrirte Zeitung”, nr. 1631, Leipzig, 3. oct. 1874 – colecţia Renascendis


În 3 octobrie 1874, „Illustrirte Zeitung” din Leipzig a publicat pe prima pagină o frumoasă xilogravură ilustrând un grup de patru ţărani saşi din Mettersdorf/ Nagydemeter/ Dumitra de lângă Bistriţa, îmbrăcaţi în porturi tradiţionale reprezentative pentru zonă. Imaginea însoţea un articol intitulat Die siebenbürger Sachsen care prezenta publicului german o scurtă sinteză despre saşi. Era prima gravură, dintr-o serie de trei, realizată după o fotografie a deja cunoscutului fotograf transilvănean Carl Koller (1838-1889) pe care ziarul german o publica şi singura referitoare la saşi.

Koller a fost ucenicul şi colaboratorul apropiat al lui Theodor Glatz alături de care realizează, itinerant prin Transilvania, numeroase fotografii etnografice şi compoziţii pitoreşti pe care le publică în albume sau în serii de CDV. Din 1859 până în 1871 lucrează ca profesor de artă în Bistriţa în paralel cu ocupaţia de fotograf.

Varianta colorată a acestei xilogravuri este, din câte cunoaştem, inedită şi s-ar putea datora unei ediţii destinate unui grup special de abonaţi ai „Illustrirte Zeitung”. De asemenea, nici un exemplar al fotografiei după care a fost realizată xilogravura nu este cunoscut în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu