vineri, 23 octombrie 2015

Comoară din emporă. Despre ”floorboard archeology”.

La Felmer am fost puşi în situaţia de a face multe lucruri la care nu ne aşteptam sau la care nici măcar nu ne gândeam. Astăzi vă vom povesti despre unul din aceste lucruri care în orizonturi culturale ceva mai deschise pare să se contureze ca un sub-domeniu cvasi-independent: floorboard archeology, pe românește arheologia podelelor. Nu, nu este o glumă, floorboard archeology se referă la ceea ce găsim într-o clădire istorică imediat sub podelele istorice, podele din lemn în majoritatea covârșitoare a cazurilor. Lucruri pierdute, lucruri aruncate, lucruri scăpate din mână sau căzute din buzunar şi nicidecum ceea ce se află în straturile arheologice. Semnificativ diferită de arheologia tradiţională, floorboard archeology nu poate avea decât, cel mult, o stratigrafie orizontală care să ne vorbească despre cum şi în ce scop era utilizată o încăpere/ clădire într-o anumită epocă, despre oamenii care ajungeau acolo, despre ce purtau cu ei şi cum îşi petrceau timpul.

La Felmer, ne-am lovit de arheologia podelelor în empora vestică a bisericii evanghelice. Contextul descoperirilor de acolo nu ţine tocmai de pierderea unor obiecte, ci de depunerea lor într-un soi de umplură, dar totuşi există şi câteva scăpate accidental prin rosturile scândurilor. Până acum v-am bucurat numai cu hârtii de tot felul şi se pare că a venit momentul să vă arătăm şi alte tipuri de obiecte. Pierdute sau depuse intenționat, ele ne împing către floorboard archeology. Așa că se ne imaginăm împreună poveștile pe care ni le spun.

Creioane, mărgele, nasturi, o bucată de sacâz, bucăţi decorative de piele de pe cojoace săseşti, un cotor de carte, 1 LEU, un toc de scris cu peniţă de oţel, elemente decorative din lemn şi alte mărunţisuri mai mult sau mai puţin identificate pe fundal de Jüdische Zeitung.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu