joi, 5 noiembrie 2015

Mama lui de copyright! „A journey in Transylvania”

Incompetenţa şi hoţia: baza promovării turistice şi dezvoltării durabile a Transilvaniei.


Astăzi am avut surpriza de a descoperi într-o broşură de promovare turistică a zonei Braşov – Sibiu, la pagina 32, o imagine ”împrumutată”, cu watermark cât casa cu tot, de pe site-ul www.renascendis.org, fără nici un fel de acord din partea Renascendis şi fără nici o menţiune a provenienţei. Este vorba despre fotografiile colate ale unei căni de Vecinătate din 1835, ceramică de tip Drăuşeni, se pare o ”vedetă” a colecţiei Renascendis (https://nebula.wsimg.com/e9dd28d20365abd7005b82c538d3875d?AccessKeyId=B5FB6EAC0642EFA6D13F&disposition=0&alloworigin=1). Nu ştim de când datează opera tipografică, nimeni nu s-a obosit să treacă vreun an pe ea, iar internetul nu ne furnizează informaţii suplimentare.


A journey in Transylvania ne anunţă titlul. Rezultatul colaborării dintre GAL Asociaţia Transilvană Braşov Nord, GAL Valea Sâmbetei şi GAL Mărginimea Sibiului plătit cu bani europeni, de la Ministerul Agriculturii în cadrul Axei IV LEADER. Cum ne indică textul de pe coperta patru, se pare că Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov deţine copyright-ul şi pentru imaginea ”împrumutată” de pe site-ul Renascendis. Până la urmă de ce ar deţine Renascendis drepturile pentru ceva pe care scrie © Renascendis ?!?


Era foarte dificil să ni se trimită un email, să ni se dea un telefon ca să ni se ceară acordul sau măcar să fim anunțați. Serios, chiar nu puteam fi găsiți de nimeni, mai ales că sediul Renascendis e pe Marte şi nu în Râşnov, județul Braşov, iar internet-ul nu s-a inventat încă.

Le-am fi putut pune la dispoziţie, cu plăcere şi mândrie, imagini mai bune sau mai multe sau mai variate. Dar cel mai uşor e să furi. Să iei fără măcar să indici de unde ai luat. Să furi imagini, informaţii şi să faci pe genunchi o broşurică de doi bani, într-o engleză (şi cine ştie ce alte limbi!) de baltă  a lui „fortified fortresses”, ca să mai poţi motiva chetuirea aiurea a unor fonduri europene şi guvernamentale.


Nema coerență, nema substanță, nema formă, nema conţinut. Nici o informaţie punctuală, nici un contact, nici o indicaţie, nimic de folos pentru nimeni, mai ales pentru turiştii cărora le sunt destinate. Doar poveşti. Poveşti de tocat bani. Promovarea turistică profesionistă se pare că aşa se face, dar noi suntem prea proşti şi nu ştim!

Imaginea de pe site-ul nostru era menită să promoveze un proiect cultural, un proiect cu şi despre patrimoniu, culmea transilvănean, şi mai culmea în judeţul Braşov. Dar probabil că asta nu este de interes turistic sau de nici un fel de interes pentru cei de la GAL Asociaţia Locală Transilvană Braşov Nord şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov. Este trist, foarte trist, dacă acţiunea locală şi dezvoltarea durabilă înseamnă să-ți însuşeşti ceea ce nu îți aparţine, să minţi pe faţă, să fii incompetent. Și asta în zeci de mii de exemplare! Este evident că nu doar de la noi au luat, ci de la mulţi alţii. Și aceşti mulţi alţii, ca şi noi, habar nu au avut/ nu au cine şi cum profită de muncă lor.

Dacă am avea de-a face cu oameni de bun simț, am aştepta măcar scuze sau măcar să doneze 1 LEU pentru proiectele noastre ca reparaţie morală, dar nu avem de-a face cu astfel de oameni. Oamenii cu bun simț nu fac ce au făcut ei... Dar trebuie să dea socoteală pentru calitatea jalnică a muncii ”lor” plătită şi cu bani publici, pentru că asta e dincolo de însuşirea unei imagini.

Deci GAL Asociaţia Transilvană Braşov Nord, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, GAL Valea Sâmbetei şi GAL Mărginimea Sibiului, ce ziceți? Cum mai merg treburile? Poate ne povestiţi şi nouă despre această măreață întreprindere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu