marți, 10 iunie 2014

Un obiect pe săptămână (18)

Statuetă sfântul Petru întronat, secolul al XVI-lea, atelier italian – colecţia Renascendis

Dimensiune: H: 7 cm

Material: bronz, cositor

Tehnică de realizare: turnare, şlefuire, cizelare, asamblare



Descriere: statuetă a sfântului Petru întronat, reproducere miniaturală după statuia similară din Basilica sf. Petru de la Vatican, atribuită lui Arnolfo di Cambio (secolul al XIII-lea). Statueta are trei părţi componente - corpul, braţul drept şi nimbul -, unite prin nituire. Spatele piesei este concav, din turnare, fapt care, laolaltă cu urmele de pilire de pa laterale indică existenţa sigură a unui tron, în prezent pierdut. La nivelul picioarelor şi pe spate, la îmbinarea corpului cu braţul există urme de reparaţii prin cositorire. În contemporaneitate, statueta a fost deteriorată prin perforarea ambelor laterale, în partea inferioară, cu un mijloc mecanic, în vederea unei probabile fixări într-un suport.

Încă din evul mediu, generalizarea practicii pelerinajelor în lumea creştină a antrenat o adevarată industrie a producerii de suveniruri religioase, controlată de biserică. Evident, existau game diferite de produse care se adresa pelerinilor în funcţie de starea materială a acestora. Dacă micile medalioane sau cruciulite erau accesibile oricui, suvenirurile din tipul acestei statuete vizau cumpărători mai înstăriţi. 

Dacă ai un obiect similar pe care l-ai putea dona Centrului de Studii Medievale şi Moderne din Felmer, te rugăm scrie-ne la adresa radu.barla@renascendis.org. Află mai multe AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu