marți, 29 septembrie 2015

Comoara din emporă (3)

Bileţel caricatural (rupt) scris de un şcolar cu texte în maghiară şi germană, sfârșitul secolului al XIX-lea, Felmer (8,2x10,5 cm).
Jos, în limba germană: „Her Haeur”
                                  „Das ist der Schandor Brandschott”



Mărturie de cununie (stare fragmentară), litografie colorată manual, imprimată la Praga, folosită în Felmer în anul 1866 (8x9,5 cm)
Text în limba germană: „Dieses Bild gehört der Barbara Keßler im Jahre Tausend 1866”

luni, 28 septembrie 2015

Comoara din emporă (2)

Etichetă „APPRÊT SATIN FRANÇAIS”, hârtie lucioasă, embosată, sfârșitul secolului al XIX-lea (9,5x13 cm)



Portret de femeie, atelier transilvănean, începutul secolului al XX-lea (4,3x6 cm)




Chitanţă-tipizat întocmită între Johan Rienner (corect Riemner) din Felmer şi Ioniță Mora din Sânpaul (?) pentru un cal negru în vârstă de 4 ani în valoare de 56 de florini, 9 iunie 1840, Făgăraş (10,5x17 cm)

miercuri, 23 septembrie 2015

Comoara din emporă


În emporele bisericii evanghelice din Felmer se poate urca numai pe cele două scări exterioare, una pe latura de sud şi una pe cea de nord. De ani buni ambele sunt dezafectate, iar uşile bătute în cuie și blocate pe interior. Până ieri nu ne-am încumentat să escaladăm, cu o scară mobilă, empora vestică, dar curăţenia de toamnă şi necesitatea reparării ferestrelor ne-au împins să facem efortul. Și efortul ne-a fost răsplătit din plin!

Nu, nu am găsit aur, argint sau nestemate, nici orfevrărie liturgică sau „cocoșei” ascunse de frica năvălitorilor, dar am cunoscut, măcar pe jumătate, visul oricărui „scormonitor” prin istoria materială a saşilor. Hârtii, zeci și sute de hârtii rupte de mâna omului, roase de șoareci, mototolite, mudare şi pătate. Acte, etichete, file din cărţi de imnuri religioase (Gesangbuch), reclame, decupături din reviste de modă, reclame, ambalaje, foi din caiete de școală, bileţele, mărturii de cununie, resturi de buchete de flori, nasturi, mărgele şi bucăţi decorative de piele de pe cojoacele saşilor de altă dată au fost amestecate cu moloz, praf şi tot felul de resturi în umplutura pardoselei furate sau distruse a băncilor din emporă. O întreagă istorie de pe la 1700 până spre 1940, a fost adusă acolo în condiţii necunoscute şi transformată de generaţii șoricești în culcuşuri comfortabile. Puţine au scăpat întregi, dar încercăm să salvăm totul. Nu e uşor, umplutura trebuie cernută fir cu fir, dar ne bucurăm că putem salva ceva din memoria Felmerului. Unele vor putea fi reconstituite, complet sau parţial nu contează, dar cele mai multe vor rămâne tocătură - resturi și fragmente de viață bine rostuită.

Timpul nu ne permite să prelucrăm ştiinţific totul, cel puţin nu acum, dar pe măsură ce le curăţăm, reîntregim şi digitizăm, vrem să împărtăşim bucăţile de comoară cu voi într-o nouă categorie cu acest titlu. Cu informaţii adiţionale sau fără, transcrise şi traduse sau nu sperăm să vă bucuraţi de ele la fel de mult cum ne bucurăm şi noi.






Primele comori procesate.

Gruss aus Weidenbach/ Salutări din Ghimbav – Kavallerie-Kaserne/ Cazarma de cavalerie – Gasthaus zum guten Geist/ Hanul la spiritul bun – Schule/ Școala
Carte poştală circulată expediată în 12 octombrie 1908 din Weidenbach/ Vidombák/ Ghimbav la Felmern/ Felmér/ Felmer



Mărturie de cununie, litografie colorată manual cu aplicaţii metalice, c. 1860 (3,7x5 cm)
Text limba în gemană: Daß Sie für mich eigenommen/ Ist mir wahrlich sehr willkommen.



Bileţel pe hârtie cu model colorat, 1856 (5x7 cm)
Text manuscris în limba germană: Michael Schüller 1856



Chitanţă în limba germană, Rupea, 24 aprilie 1876 (17x20,5 cm)



Etichetă „PAPIER FIL.”, cerneală tipografică albă pe hârtie cerată neagră, a doua jumătate a secolului al XIX-lea (8x12,5 cm)