Farfurie decorativă, ceramică de tip Haţeg, a doua jumătate a secolului al XIX-lea
– colecţia Renascendis
Dimensiune: D: 26 cm; A: 3,2 cm
Material: lut, angobă de culoare maro, pigment bleu-albătrui, verde, alb,
brun-roşcat şi brun-închis, smalţ plombifer (transparent)
Tehnică de realizare: frământare, modelare manuală la roata olarului,
uscare, angobare, decorare, smălţuire, ardere oxidantă în cuptor
Descriere: farfurie plată, realizată dintr-o pastă de lut de foarte bună
calitate, având buza lată, ondulată prin răsfrângere la intervaluri de
aproximativ 3 cm. Decorul policrom marmorat este realizat prin aplicarea pigmenţilor
pe suprafaţa vasului cât timp acesta era încă învârtit pe roata olarului,
astfel încât să se obţină întrepătrunderea. Gama cromatică a decorului cuprinde
culorile bleu-albătrui, verde, alb şi nuanţe de brun de la brun-roşcat la brun-închis.
Acest tip de decor a fost practicat de olarii din centrele haţegane încă
din secolul al XVIII-lea, fiind folosit pentru decorarea unei game largi de
vase de uz comun (ulcioare, oale, căni, borcane, farfurii etc.). În mod uzual, în
decorarea farfuriilor, pigmenţii sunt dispuşi liniar, într-o singură direcţie,
unindu-se într-un capăt. Farfuria pe care o prezentăm astăzi, care are mai
degrabă un scop decorativ decât practic, nu se înscrie în această rutină, fiind
o piesă deosebită şi din acest motiv. Deja în secolul al XIX-lea, decorul
marmorat este preluat în majoritatea atelierelor româneşti şi maghiare din
sud-estul şi estul Transilvaniei, precum şi în anumite centre din Muntenia,
unde este utilizat până în prezent.
Tipul de farfurie plată cu buza lată şi ondulată prin răsfrângere apare în
producţia de ceramică din nordul Transilvaniei spre sfârşitul secolului al
XVIII-lea şi rezistă peste un secol, fiind însă rar folosit în centre de olari din
Haţeg. Exemplarele păstrate prezintă un decor bogat, uneori chiar prea
încărcat, cu elemente vegetale, florale
şi păsări realizat în culorile verde, albastru, alb şi nuanţe de portocaliu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu