marți, 24 martie 2015

Transilvania în imagini (108)

Grup de tineri excursionişti saşi la Râşnov/ Rosenau/ Barcarozsnyó
Fotografie, 25. aprilie 1926 – colecţia Renascendis


Un nou document vizual din colecţia Renascendis care atestă pasiunea saşilor din zonele de munte pentru excursii. De această dată la Râşnov.

Transilvania în imagini (107)

Fortificaţia de la Câlnic/ Kelling/ Kelnek, jud. Alba  
Diapozitiv color, anii '70, colecţia Renascendis


În prim plan donjonul şi un turn.

marți, 10 martie 2015

Un obiect pe săptămână (36)

Sfeșnic de mână, sfârşitul secolului al XVIII-lea, ceramică de tip Nemşa/ Niemesch/ Nemes (jud. Sibiu/ Hermannstadt/ Nagyszeben) – colecţia Renascendis

Dimensiuni: D:14,5 cm, H: 4 cm

Material: lut de oale, pigmenţi brun-închis şi verde, smalţ transparent incolor

Tehnică de realizare: frământare, modelare la roată, modelare manuală, uscare, decorare cu pensula, smălţuire, ardere oxidantă în cuptor


Descriere: sfeşnic de mână realizat din ceramică pictată şi smălţuită care aparţine tipologic ceramicii de tip Nemşa. În centrul unei farfurii adânci a fost lipit plastic un cilindru cu buza răsfrântă – cupa lumânării. Între corpul cupei şi buza farfuriei este prinsă o bandă lată de 1,2 cm care are funcţia de mâner. Decorul este realizat cu pensula, pe un fond brun-închis fiind aplicate motive de culoare verde.  În jurul cupei lumânării sunt reprezentate stilizat două păsări (ochii acestora sunt delimitaţi prin zgrafitare), iar buza înaltă a farfuriei este decorată cu o dungă lată, asmenea mânerului. Cupa lumânării este şi ea decorată pe exterior cu patru puncte alungite dispuse vertical imediat sub buză până la bază.

vineri, 6 martie 2015

Un obiect pe săptămână (35)

Haube (acoperământ de cap săsesc specific costumului tradiţional de sărbătoare al femeilor casătorite), începutul secolului al XX-lea, zona Mediaş/ Mediasch/ Medgyes – colecţia Renascendis

Material: catifea neagră, fir de mătase multicolor, fir de bumbac, stofă, panglică negră de mătase

Tehnică de realizare: croire, brodare, coasere





Descriere: căiţă săsească (germ. Haube) specifică portului tradiţional de sărbătoare al femeilor căsătorite din zonele Rupea, Sighişoara, Sibiu, Târnave şi Bistriţa. Acoperământul de cap este confecţionat din catifea neagră, brodat cu motive florale multicolore (flori prinse pe crengi) şi împărţit în trei registre despărţite de două panglici încreţite. Registrul central are capătul de pe frunte croit în colţ. Marginile căiţei sunt decorate cu panglică lată plisată şi bordate cu o altă panglică răfrântă. Pe spate căiţa este căptușită, tot în trei registre, cu stofă de bumbac cu decor geometric alb şi bleu pe fond albastru închis. La colţurile inferioare este prevăzută cu două panglici cusute pentru a putea fi legată sub bărbie. Piesa provine din zona Mediaş.

marți, 3 martie 2015

Transilvania în imagini (106)

Excursionişti saşi din Țara Bârsei/ Burzenland/ Barcaság
Fotografie de grup, anii '20 – colecţia Renascendis


Pentru foarte mulţi saşi din zonele de munte, aşa cum este şi o bună parte a Țarii Bârsei, excursiile pe trasee montane sau plimbările prin pădure erau unele din activităţile preferate de petrecere a timpului liber încă de la mijlocul secolului al XIX-lea şi pe întreg parcursul secolului al XX-lea. Fotografia de astăzi suprinde un astfel de moment, mai exact un popas al unui grup de cel puţin şase excursionişti, în ţinută specifică împrejurării şi perioadei, la un pod peste o ravenă.

luni, 2 martie 2015

Transilvania în imagini (105)

Hermannstadt/ Nagyszeben/ Sibiu – Rathaufhof/ Curtea Primăriei
Carte poştală necirculată, c. 1919-1920, colecţia Renascendis



Clădirea vechii primării din Sibiu sau Casa Altemberger a fost ridicată între 1470 – 1491 la comanda lui Thomas Altemberger. Construcţia a fost adosată turnului de poartă din a treia centură de fortificaţii a oraşului, turn păstrăt până în prezent şi a incorporat o parte din zidul fortificaţiei şi un turn-locuinţă de la sfârşitul secolului al XIII-lea. În 1545 a fost cumpărată de Magistratul oraşului pentru a servi ca sediu al primăriei, scop pe care l-a servit până în 1948. De la sfârşitul anilor '60 clădirea găzduieşte Muzeul de Istorie al Sibiului.